Gammellung og Tuerne

Kreaturerne kommer

I april 2022 fik Gammellung Mose nye ’halvårs’-beboere. Faxe Kommune har indkøbt Galloway kvæg, som skal passe på naturen i mosen hen over sommerhalvåret. De sættes generelt ud i april og går i mosen frem til der ikke længere er mad nok til dem – typisk omkring november. Vores dyreholder ser til køerne og holder godt øje med, om de har det godt og, særligt i efterårsperioden, hvornår det er tid til at komme på stald.

Generelt er kvæg gode til naturpleje, fordi de æder et bredt sortiment af de planter, der gror på arealerne. Som drøvtyggere har de behov for at æde groft materiale og æder meget gerne friske, grønne skud. Det giver en afgræsning, hvor der tages noget over hele arealet.

Kvæg afgræsser gerne både fugtige og tørre områder. Mens de græsser, træder de vissen plantevækst ned, og

det giver plads og lys til ny vækst. Kvæg er så tunge, at de træder hul i plantedækket i de vådere områder. På den måde dannes der en god mosaik af knolde og huller med vand. Det skaber en lang række mikrohabitater, der kan rumme et rigt insekt- og planteliv. Desuden opstår der særlige mikrohabitater ved kokasser, der også giver levested for en række insekter.

Se videoen her:

Fysiske aktioner